tirsdag 31. januar 2012

I dag er den siste dagen i resten av ditt liv

I denne selvbiografiske tegneserieromanen blir vi med de 17-år-gamle venninnene Ulli og Edit på en roadtrip fra Wien til Italia. De to punkervenninnene haiker over grensa til Italia uten pass og penger. De kommer seg etter hvert til Roma, Napoli og videre til Sicilia. Fulle av opprør mot sin katolske bakgrunn og med en lengsel etter eventyr lever de fra hånd til munn. De kommer i kontakt med forskjellige folk og lærer å finne steder hvor de kan sove og tigge på gata. De blir kjærester med gutter i miljøet, men får snart merke at den italienske machokulturen blir vanskeligere og vanskeligere å forholde seg til etter hvert som de kommer sørover i Italia.
Som unge østerrikske jenter alene på tur får de mye oppmerksomhet som ikke alltid er så behagelig. De blir stadig utsatt for sexpress og opplever både voldtekt og svik fra noen av dem de trodde de kunne stole på.
På Sicilia kommer de også i kontakt med mafiaen.
Jeg har ikke lest så mange tegneserieromaner, men denne likte jeg veldig godt. Tegneserieromanformatet gjør at man kan utdype flere tema, denne boka er på over 400 sider. Ulli Lust tar opp tema som kvinnesyn i Italia, ung utferdstrang, rusmisbruk, punkermiljø, mafia på en personlig og interessant måte. Hun vegret seg først for å fortelle en del av de mest pinlige og intime episodene på denne turen som foregikk på 1980-tallet, men fant ut at hun måtte ha det med for å gjøre fortellingen personlig. Romanen har fått flere priser og anbefales på det varmeste til gamle inter-railere og alle andre!

Anbefalt av Kirsti

Tegneserien i biblioteket

Ingen kommentarer: