torsdag 19. januar 2012

Haren med øyne av rav

Forfatteren Edmund de Waal har skrevet sin egen families historie, med utgangspunkt i en samling små japanske miniatyrfigurer, netsuker, som han har arvet.
Historien strekker seg i tid fra siste halvdel av 1800-tallet og helt frem til vår tid.  Familen Ephrussi kommer opprinnelig fra Odessa, men etablerer seg både i Paris og Wien.  De er blant Europas rike og mektige, og lever i overdådig luksus.  I 1870-årene var japansk kunst på moten blant eliten i Paris, og de 264 netsukene er en eksotisk og kostbar samling.  Etter som tiden går, vandrer samlingen fra generasjon til generasjon, og vi følger familiens og Europas historie.
Jeg synes dette er en svært interessant historie, som gir et godt og levende inntrykk av mennesker og tiden de levde i.  Sterkest blir fortellingen når jødehatet i Europa vokser.  Behandlingen familien blir utsatt for i Wien i 30-årene er et grusomt eksempel på tidens vanvidd.  Hvordan samlingen med netsuker dukker opp igjen etter krigen, og forblir i familiens eie, er en fantastisk liten historie i seg selv.
Forfatteren er også en anerkjent keramiker, og historien handler mye om gjenstander.  Han er opptatt av kunst og kultur, og skildrer tidens svingninger i Europa.  Dette er en bok for den som liker historiske romaner og slektshistorier.  Samtidig gir den et levende bilde av særlig Paris og Wien, og livet blant den kulturelle og økonomiske eliten der på slutten av 18- og først på 1900-tallet.  Boka anbefales!

Boka i biblioteket


Anbefalt av Unni.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Flott anmeldelse av ei fin-fin bok! Vi har den i en av lesesirklene i Skaun, og skal diskutere den førstkommende torsdag!

Elin

Bloggere sa...

Skal bli spennende å høre hva dere synes! :-)