mandag 19. september 2011

Skiltmaleren

I forbindelse med India 2011 anbefaler vi heretter bøker med indiske forfattere. Først ut er Skiltmaleren av R.K. Narayan.


Det er over 30 år siden jeg leste denne lille og lettleste romanen fra India, men jeg husker jeg likte den godt!

Hovedpersonen (Raman, skiltmaler og ungkar) bor i den fiktive landsbyen Malgudi. Han er prega av tradisjonell tenking. Så kommer det ei ung kvinne inn i livet hans. Hun heter Daisy, og er en reformorientert helse- og sosialarbeider. Bl.a. ivrer hun for prevensjonsbruk og barnebegrensning. Dette ryster Raman langt inn i grunnvollene, men motvillig og gradvis blir han mer og mer tiltrukket av Daisy. Det er en lett om munter-ironisk tone i boka, som altså inneholder ei slags mannjevning mellom gammelt og nytt. Det blir ei fin kjærlighetshitorie etter hvert, men når boka slutter er vi ikke helt sikre på hvordan det kommer til å gå med Daisy og Raman. Det er veldig mye som skal ryddes av veien.

Dette er ikke blant de mest kjente verkene til forfatteren, men det er den eneste boka som er oversatt til norsk. Han er representert i noen norske antologier, som India forteller og Indiske noveller. R.K. Narayan (som ble 95 år!) var imidlertid anglo-inder, og derfor er forfatterskapet hans lett tilgjengelig på engelsk. Landsbyen Malgudi er forfatteren sitt litterære univers, og dagliglivet der går igjen i mange av bøkene.

Boka i biblioteket

Anbefalt av Einar

Ingen kommentarer: