mandag 2. mai 2011

Kjærlighetens egenartede hukommelse

Handlingen i denne boka foregår i Sierra Leone i Vest-Afrika i årene etter den siste borgerkrigen, som varte til 2002. Den engelske psykologen Adrian Lockhart, spesialist i behandling av krigstraumer, har kommet til Freetown for å behandle noen av de som sliter med traumene etter krigen. På sykehuset kommer han i kontakt med Elias Cole, en aldrende historiker, som er pasient der og ønsker å fortelle sin historie til Adrian. Adrian blir etterhvert venn med den unge kirurgen Kai, som ønsker å emigrere til USA.
Det er mange personer og mange historier i denne boka, og i begynnelsen kan det være litt vanskelig å vite hvem som er hvem og hva slags forbindelse de har til hverandre. Etter hvert som handlingen og historiene blir tvunnet inn i hverandre, får man et sammensatt bilde av hva krig gjør med mennesker. I denne boka er det ikke så mye fokus på de bestialske handlingene som ble begått under krigen men mer på hvordan det er å leve med minnene og traumene.
Utfra bokas tittel har man en forventning om en kjærlighetshistorie også, og det finnes absolutt, både en og flere.
Etter en borgerkrig lever mange mennesker med minner som de holder for seg selv. Det blir for vanskelig å snakke om dem og de blir hemmeligheter som de helst vil glemme. Slik er det også i Sierra Leone. En kvinne opplever at han som tok livet av mannen hennes dukker opp som den nye mannen til datteren hennes. Dette må hun bare leve med, det blir umulig for henne å snakke om det, men det virker inn på hennes psykiske helse.
Denne boka er dessverre aktuell også i dag. I Kongo, Elfenbenskysten og Libya foregår det borgerkriger, og man kan bare ane vilke menneskelige tragedier som ligger i kjølvannet av disse. Selv om boka handler mye om krigstraumer og hemmeligheter, handler den også om kjærlighet, svik, mot og feighet. Boka ga meg et innsyn i hva som skjer med mennesker etter en krig, men også kjærlighetshistorier i skyggen av krigen. Dette er ei bok jeg har tenkt mye på etter at jeg var ferdig med å lese den, og jeg vil anbefale den til alle som vil lese ei bok som både gir innsikt og opplevelse.

Boka i biblioteket

Anbefalt av Kirsti

Ingen kommentarer: