torsdag 10. februar 2011

A sickness in the family - Denise Mina




Før jeg sier noe om "Sickness" er det på sin plass og introdusere dere for Vertigo sin "Vertigo Crime" serie, som "Sickness" er en del av.

I 2009 startet forlaget Vertigo(en del av DC Comics) opp en ny serie kalt "Vertigo Crime". Dette skulle være enkeltstående krimfortellinger i svart/hvitt og hardcover. En del av disse har en klassisk krim noir følelse, mens andre er krimfortellinger av "nyere" dato. Det gode med denne serien er at Vertigo har fått tak i en del forfattere som til vanlig ikke har noe med tegneserier å gjøre. Historien i den første boka ble for eksempel forfattet av skotske Ian Rankin, den hittil siste, som jeg skal komme nærmere inn på, er skrevet av britiske Denise Mina. Kvaliteten på denne serien er god. Fortellingen er strålende, tegningen er av høy kvalitet og det samme er det fysiske bokformatet. Er nesten fristet til å kalle dette en de lux serie. Dette er samling for de som elsker en god krimfortelling og setter pris på utsøkte tegnestiler.

Jeg skal ta for meg den nyeste utgivelsen i Crime serien; "A sickness in the family". Historie av Denise Mina og tegninger av Antonio Fuso. Denise Mina er mest kjent for sine krimbøker, men hun hadde for noen år siden et lite eventyr innenfor tegneseriesjangeren. Hun stod nemlig bak to historier i Hellblazer serien. Noe hun kom vellykket fra, kanskje gav dette mersmak? Jeg kan med en gang fortelle at hun kommer fra sitt Vertigo Crime bidrag i god behold .

I "Sickness" blir vi introdusert til den egosentrisk Usher-familie gjennom fortellerstemmen til adoptivsønnen. Vi møter familiefaren som nettopp har blitt pensjonert etter å ha solgt unna firmaet sitt. Hans store lidenskap blir å pusse opp huset familien bor i. Hans kone som er utro med en bilselger, som hun ikke klarer å gjøre det slutt med. Hennes mor som alle, utenom adoptivsønnen, virker å ha et anstrengt forhold til. I huset bor også deres to ektefødte barn, en datter som er ekstremt selvopptatt og føler seg fralurt firmaet av faren og er bare opptatt av å bevare mest mulig av den potensielle arven til seg selv. Det siste medlemmet av familien er sønnen, som har nettopp har blitt sparket ut av universitet på grunn av, i starten av boken, uvisse forhold.

Fortellingen starter med at leietagerne i kjelleretasjen havner i en krangel med katastrofalt resultat. Etter dette sprer det seg snikende uhygge i huset og vi følger en familie som sakte, men sikkert beveger seg inn i paranoia og mer og mer selvsentrerte sirkler. Når hovedpersoner begynner å dø av unaturlige årsaker, blir dette nærmest et studie i selvutslettelse. Selv om det er en krimfortelling fungerer boken også bra som skrekk. Mina sammen med Fuso fremdriver et knippe av egosentriske mennesker, som hver for seg bærer en så stor og tung svart sky at når forholdene blir lagt til rette så blir dette en perfekt storm.

Oppsummert er dette et nytt kvalitetsverk fra Vertigo. En drivende god fortelling fra Denise Mina om en familie i oppløsning, drap, hevn, en ulmende ondskap og ikke minst penger. Minas ord blir meget godt fortalt gjennom Fusos tegninger, som driver leseren mot slutten av verket i større og større hastighet.



Vertigo Crime på biblioteket

Anbefalt av Bjørnar

Ingen kommentarer: