tirsdag 30. november 2010

Høst i Mummidalen

Siden Mummitrollet fyller 65 år i år fikk jeg lyst til å anbefale en av mine favoritter blant bøkene om Mummifamilien, Sent i november. Boka passer for alle aldre, men det er mange filosofiske betraktninger der som gjør at den appellerer til voksne lesere.
En dag sent på høsten får noen av vennene til Mummifamilien, Filifjonka, hemulen, homsen Tofte, Snusmumrikken og Onkelsulliken, lyst til å dra på besøk til familien. De har alle gode minner fra glade sommerbesøk hos familien, men når de kommer fram viser det seg at Mummihuset er tomt og familien bortreist.

Etter en traumatisk opplevelse der Filifjonka holder på å ramle ned men hun vasker vinduer, bestemmer hun seg for å besøke Mummimamma og resten av familien. Hun tenker at det er viktig å ta vare på sine venner og tar også med en gave til Mummimamma. Mummimamma utsråler en trygghet og ro som Filifjonka beundrer, selv er hun av det nevrotiske slaget. Vennene møtes i Mummidalen og blir skuffet over at familien ikke er hjemme, men bestemmer seg for å bli en stund. De prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, men litt krangling og kiving blir det når sterke personligheter som Filifjonka og Onkelsulliken treffes!

De finner seg et sted å sove, selv om Filifjonka må krangle seg til å få sove på Mummimammas soverom. Filifjonka ønsker å tre inn i rollen som Mummimamma har, den trygge som lager mat og som fungerer som et midt punkt i familien. Hun tar fram alt det som er spiselig i huset, og med fisken som noen av de andre har fisket, blir det et bra måltid. Filifjonka oppnår litt av den statusen som hun ønsker seg.

I boka følger vi vennene mens de er i Mummidalen. Alle vennene har sine gode minner om familien og alle savner dem. Etter noen dager i Mummihuset finner de ut at det er best å dra hjem og heller besøke familien til sommeren. For alle vet jo at Mummifamilien går i hi og sover seg gjennom vinteren!

Anbefalt av Kirsti

Boka i biblioteket

Ingen kommentarer: