torsdag 8. april 2010

Damer på tur!

Det er ikke bare "gutta" som drar på tur. Kvinner er også nysgjerrige på verden og gir seg gjerne eventyret i vold. Jeg vil her trekke fram noen reiseskildringer skrevet av kvinner, noen av nyere dato og noen av eldre årgang.

Utferdstrangen er ikke noe nytt fenomen. Den britiske feministen Mary Wollstonecraft (1759-1797) gjorde allerede i 1795 en reise til Norden. Norge ble den den gangen sett på som et eksotisk og temmelig utilgjengelig reisemål og er i følge Wollstonecraft "...i sannhet et hjørne av verden". Hun skildrer reisen i brevs form i Min nordiske reise. Emily Lowe tok turen i 1856 og skildrer sine opplevelser i boka "Unprotected females in Norway : or, the pleasantest way of travelling there, passing through Denmark and Sweden". På norsk finnes en noe forkortet utgave, Reise i Norge 1856. Hakk i hæl følger ungarske Lilla Bulyovszky med Reiseminner fra Norge 1864.
I datidens Norge fantes det også eventyrlystne damer. En av dem var Catharina Hermine Kølle. Hun levde fra 1788-1859 og blir omtalt som den første vandrerske. Det er skrevet to bøker om henne.

En moderne motstykke til Kølle er reisejournalisten Lise Foss. Hun har i flere bøker fulgt vandreruter i Euopa. I den siste boka, Europa for dine føtter, starter hun i Øst-Europa ved Svartehavet og ender ved Atlanterhavet.

I vår tid er selvsagt mulighetene flere - det er ikke lenger noe uvanlig at kvinner skal ut å se seg om i verden. Noen søker ekstreme utfordringer i naturen, som å gå til Sydpolen eller å dra på jordomseiling. Andre lar ferden gå til land der det ikke er vanlig at kvinner reiser alene. Danske Nina Rasmussen hører til sistnevnte kategori, og har reist alene både i Albania (Som en albansk jomfru) og i Iran (Alene i Iran). Det har det blitt spennende og morsomme bøker av!

To engelskspråklige kvinner med utforsker- og skrivetrang er Christina Lamb med The sewing circles of Herat : a personal voyage through Afghanistan og Alice Steinbach med Educating Alice : adventures of a curious woman.

Jenny Diski er et annet spennende eksempel på en reisende og skrivende kvinne. I boka En fremmed på toget, Amerika rundt med røyk, dagdrømmer og avbrytelser skriver hun om sin egen indre reise og om møter med mennesker i trange røykekupeer.

Jeg vil også trekke fram to norske reisebøker:
- Suget etter virkelighet : en reise i Himalaya av Siri Meyer & Birthe Marie Løveid. Her handler det om opplevelser i møte med mektig natur, og om drømmen om det naturlige og ekte.

- Norge i dag : en fullstendig subjektiv reiseskildring fra en syklende reporter på svært lavt blodsukker fra Nordkapp til Lindesnes av Gunhild Dahlberg. Her taler vel undertittelen for seg selv!

Flere bøker om kvinner og reiser finner du i Reisebiblioteket!


Anbefalt av Liv V.

2 kommentarer:

Marte Kristine Lindseth sa...

Marit Walle er en norsk kunstner som har tegnet masse fine kort av tjukke gubber og damer - og hun har også skrevet reisebøker fra noen av sine reiser. Bøkene er lettleste og morsomme - reisefølgene er ikke nødvendigvis dem en ellers forbinder med backpacking...

Jeg har lest "Med Marit på loffen i Mexico" og "Med Marit på loffen i Malaysia" og jeg likte begge kjempegodt. Anbefales!

Bloggere sa...

Enig, men dessverre er begge bøkene tapt hos oss!

Liv V.