onsdag 26. mai 2010

Utrenskning

I år var det den finske forfatteren Sofi Oksanen som vant Nordisk råds litteraturpris for romanen Utrenskning. Vi blir tatt med til Vest-Estland på 90-tallet. På Aliide Tros gård dukker det en dag opp en ungjente på tunet. Forsåvidt pen i tøyet, men hun har ikke på seg sko. Hun virker redd og det kan se ut som hun har gått seg vill, eller har vært på rømmen. Aliide blir først skremt av møtet, men bestemmer seg til slutt for å ta henne med inn. Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården , den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne.

Videre går vi tilbake i tid og får begge kvinnenes historier og det blir et innblikk i Estlands historie, kommunisme og familieforhold. Så oppdages det hvilken relasjon disse kvinnene har. For en ungpike reiser jo ikke bare helt tilfeldig over grensen og dumper innpå tunet... Hør lydklipp fra boken hos Lydbokforlaget


Oksanen skriver godt og drivene om kvinnenes skjebner, og lite er latt til fantasien. Hun forteller detaljert og kjenner landets historie godt. Hennes egen mor er fra Estland og hennes andre bok utgitt på norsk, Stalins kyr, handler også mye om landet. Stalins kyr anmeldte vi i februar.

Lån boka eller lydboka

Anbefalt av Mildrid

Ingen kommentarer: