torsdag 7. januar 2010

Stemmene fra Pamano

Ingen tidligere bok har utfordret meg slik som denne spanske romanen av Jaume Cabré. Historien strekker seg i tid fra borgerkrigen i Spania og helt opp til våre dager. Handlingen veksler i tid, og skiftene kan skje midt i et kapittel, avsnitt eller midt i en dialog. Som leser pirres og ertes du, - hva er sant og ikke? Etter å ha gitt opp boka og lagt den til side for annet lesestoff i ca. 14 dager, tok jeg den frem igjen og leste fra starten på nytt. Dermed var jeg "fanget", og slukte de 600 sidene!

Under den spanske borgerkrigen kommer den unge læreren Oriol Fontelles til den lille landsbyen Torena i Pyreneene med sin gravide kone. Han blir raskt dratt med i den nære kretsen rundt borgermester og falangist Valenti Targas, populært kalt "bøddelen fra Torena". Kona forlater ham i sinne over hans feighet og svik, før barnet blir født. I landsbyen bor også den vakre og mektige Elisenda Vilabrú. Hun er Franco-tilhenger, og bruker både kropp og kapital til å kjøpe makt og posisjoner.

I vår tid møter vi læreren Tina Bros, som bl.a. skriver bok om distriktets skolehistorie. Før den gamle skolestua i Torena skal rives, finner hun en eske med gamle skrivebøker. Det er Oriol's historie, skrevet til datteren han aldri fikk møte.

Samtidig følger vi en seremoni i Vatikanet, der mange avdøde skal helgenkåres, blant dem Oriol Fontelles. Så veves disse historiene sammen, på kryss og tvers, og det er bare å la seg forføre. Den komplekse historien krever konsentrasjon, men om du vil lese en roman du ikke glemmer, er dette en jeg anbefaler!

Den prisbelønte forfatteren Jaume Cabré er katalansk litteraturs sterke mann. Dette er hans første roman på norsk. Han sammenlignes med forfattere som Allende, Hemingway og Ruiz Zafón. En stor leseopplevelse!

Boka i biblioteket

Anbefalt av Unni

Ingen kommentarer: