tirsdag 6. oktober 2009

Ingelin Røssland

Biblioteket er veldig glade for at Nidaros Mållag har valgt å invitere Ingelin Røssland til deres årlige bokmøte på biblioteket. Røssland er den forfatteren på ungdomsavdelinga som er mest populær når trønderske ungdommer ”må” lese nynorsk – og det er ikke uten grunn. Hun skriver flotte ungdomsbøker om utfordringen det er å gå fra barn til voksen, finne seg selv og sin plass i verden.

Ingelin Røssland debuterte i 1998 med boka Viss du vil. Anneli er en sterk og modig jente, samtidig som hun har 19-åringens naturlige naivitet. Hun har tatt et oppgjør med mora, en pause i skolegangen og flytta til nabobygda for å finne ut hva hun vil med livet. Der treffer hun Ragnar, som er nyskilt og mye eldre enn henne. De innleder et forhold, og selv om Anneli er ”moden for alderen” er det ikke alle aspekter ved voksenlivet som er like enkelt å takle.

I 2001 kom boka Kunsten å inhalera om 16 år gamle Anette som bor i den mest avsidesliggende bygda på ei lita øy. Hun har som nyttårsforsett å begynne både å røyke og drikke, for å bli en av de kule i gjengen. Og det viktigste hun vil oppnå med det er å kysse Bobby, som har den raskeste mopeden på hele øya og langt hår i hestehale. I oppfølgeren Flyt som kom i 2002 har Anette en kjæreste hun ikke vil ha. Eller vil hun ha han likevel? Det er ikke så greit bestandig å vite når du er 16 år og alle muligheter ligger foran deg.

For Handgranateple som kom i 2006 fikk Røssland Sunnmørsprisen og Uprisen, og det er velfortjent. Boka følger Anja som har en trygt og godt liv hjemme på gården. Ikke mye skjer i Anjas liv, men det syns hun selv er helt greit. Men så må hun flytte til byen for å gå på videregående, og der treffer hun Malin som snur livet hennes opp ned. Veien fra bunadsbroderier til rus-brus er kort for Anja. Hun har alltid vært den stille og flinke jenta som føler et stort ansvar for de rundt seg. Men når Malin kommer inn i livet hennes kommer det fram nye sider ved Anja også.

I Monstertanta som kom i 2007 skriver Røssland for litt yngre lesere. Julie på 11 år må for første gang tilbringe sommeren uten mamma og pappa, for de skal til Kreta og prøve å berge ekteskapet. Julie har trøstespist seg gjennom foreldrenes krangler og er blitt mer enn lubben. Hun blir sendt til tanta på landet. Tanta hater unger og syns Julie er både bortskjemt og uansvarlig, og setter henne på en arbeids- og slankekur. Og akkurat da Julie ikke tror at livet kan bli verre, så havner hun på hodet i en rykende fersk kubæsj….

Røsslands nyeste bøker Englefjes og Englejakt har 17 år gamle Engel som hovedperson. Hun er rappkjefta, har en egen evne til å rote seg opp i ting og stikke nesen i andres problem. I jobben som vikar i lokalavisa på Tysnes kommer hun over flere ting som trenger å snokes litt i, og konsekvensene blir store. Spennende og tidsaktuell krim med en supertøff jente.

Det som går igjen i Ingelin Røsslands bøker er troverdigheten. Vi tror på at personene i boka er ekte, de handler ulogisk og til tider utrolig dumt – men er ikke det en del av det å være tenåring? Bøkene anbefales til alle som en gang har lurt på hva det skal bli av dem i verden, alle som har slitt med å finne seg selv – kort sagt alle som er eller har vært ungdom!


Sigrid

Ingen kommentarer: