fredag 5. mars 2010

Tålmodighetens stein

Vi er "et sted i Afghanistan. Et eller annet sted" står det i begynnelsen av romanen. Vi kommer inn i et rektangulært rom hvor det ligger en mann i koma. Her møter vi også kvinnen som steller for mannen, rettere ektemannen, som har fått en kule i nakken etter å ha deltatt i krigen.
Kvinnen går ut og inn av rommet, skifter salt- og sukkervannskateter når det trengs, drypper øynene til mannen, ber bønner og snakker med seg selv, med mannen og med verden. Utenfor høres stadig eksplosjoner og skuddsalver.

Undertittel på den norske boka er "seng-e saboor" som er farsi og betyr "tålmodighetens stein" "Du snakker til den, snakker og snakker. Og steinen hører på deg, suger opp alle dine ord, alle dine hemmeligheter, helt til den en vakker dag eksploderer. Den faller i grus."

Kvinnen vet ikke om mannen ser eller hører det hun sier. Det kommer fram at hun aldri har likt ham, aldri betrodd ham sine tanker. Nå begynner hun å avsløre sine følelser og opplevelser og etter som hun snakker går fortvilelsen over i bitterhet og hat mot mannen, mot det fanatiske i religionen, krigen og alt det har gjort mot henne og alle kvinner.

I korte, enkle og nesten repeterbare setninger kommer fortvilte og bitre ord. Rahimi forteller i denne romanen (127 sider) om en kvinneskjebne, om den undertrykte kvinnen bak sløret, men også om opprøret og den sterke viljen som finnes der.

Tålmodighetens stein : seng-e-saboor er Atiq Rahimis første roman skrevet på fransk, og for denne fikk han Prix Goncourt - frankrikes største litterære pris - i 2008.

Anbefales! Bør leses av mange!

Atiq Rahimis første bok het på norsk Aske og jord. Denne ble filmatisert og regisert av ham selv. Filmen fikk Kritikerprisen Film sør og Prix du regard vers l'avenir i Cannes i 2004.

Anbefalt av Ida

Boka i biblioteket

Ingen kommentarer: