mandag 21. september 2009

"Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill


Husker du Kunta Kinte i boka "Røtter" som kom på 1970-tallet? Den handlet om en afrikaner som ble bortført som slave og endte i Amerika.

Denne boka forteller historien til Aminata Diallo, som også ble tatt som slave som 11-åring i Vest-Afrika og sendt til South Carolina i 1745. Boka er en blanding av fakta og fiksjon, og følger Aminata gjennom tre kontinenter til hun som gammel havner i England.

Aminata vokser opp i en mulsimsk landsby og lærer å lese fra Koranen og skrive av faren sin. Dette gjør at hun får spesielle oppgaver ombord på slavskipet. og får litt bedre kår enn de andre slavene. Hun har også lært av sin mor som var jordmor og hjelper mange av de stakkars kvinnene ombord på skipet.

Vi følger Aminata fra South Carolina til New York, videre til Nova Scotia i Canada. Derfra blir hun med tilbake til Afrika. Det var en del afrikanske slaver som fikk tilbud om å bli med tilbake til Vest-Afrika, til Sierra Leone. Freetown ble dannet av frigitte slaver. Aminata hadde hele livet hatt en drøm om å komme tilbake til landsbyen sin, men det skulle vise seg at det ikke ble så lett.

Boka gir et troverdig bilde av hvordan det kunne være å bli offer for slavehandelen, som varte helt til 1850-tallet. Aminatas livshistorie er noe som sitter i en lenge etter at siste side er lest.

Boka i biblioteket

Anbefalt av Kirsti

Ingen kommentarer: