mandag 30. mars 2009

Du ber om mit fotografi

Denne fotoboka handler om fotopioneren Ellisif Wessel, som levde fra 1866-1949. Hun var gift med en lege og levde mesteparten av sitt liv i Finnmark. Som fotograf tok hun landskaps- og naturbilder, men hun var særlig opptatt av å dokumentere vanlige folks liv i landsdelen. Mange av bildene er av samer. Boka inneholder et utvalg på ca 200 av hennes bilder. De ledsages av tekster om Ellisif Wessel, men også tekster hun selv og ektemannen skrev i brev m.m. Det siste gjør at personen og tida blir mer levende.
Finnmark rundt forrige århundreskifte var preget av sosial nød. Ellisif Wessel engasjerte seg sterkt i politiske og sosiale spørsmål og var bl.a. med på å stifte den første fagforeninga til arbeiderne på AS Sydvaranger. Hun var altså langt i fra noen typisk overklassefrue!
Jeg leste først romanen Himmelstormeren, som er basert på hennes liv, ble fascinert og fikk lyst til å vite mer om denne dama, som var så uvanlig for sin tid. Fotoboka gir et spennende innblikk i hennes liv og det miljøet hun levde i. Med fotografiene har hun gitt et viktig bidrag til å belyse kulturen og historia i Finnmark. For den som ønsker å gå enda mer i dybden, ble det i 2008 utgitt en fyldig biografi om Ellisif Wessel. Jeg har ikke rukket å lese den enda, men den står på "leselista"!

Bøker i biblioteket om og av Ellisif Wessel

Anbefalt av Liv V.

Ingen kommentarer: