mandag 19. januar 2009

Uhygge

Tonen i "White man" blir slått an allerede i den korte prologen. Man fornemmer fort at dette ikke er en ”hyggelig bok”. Jeg ble etter få setninger grepet av den underliggende spenningen og stemningen, og ville få greie på hva som hadde ført fram til den hendelsen som beskrives.
Handlingen i boka foregår stort sett på en tropisk øy, hvor det unge paret Thomas og Cathrine er på ferie med sin lille datter. Deres historie veves sammen med historien om Joseph, en unggutt som bor på øya. Han vikles inn i et forhold til en britisk overklassekvinne som er mye eldre enn han. Drømmeferien til Thomas og Cathrine utvikler seg etter hvert til et mareritt. Boka er intenst spennende, men er langt fra bare en spenningsbok. Gjennom det som fortelles får en bl.a. perspektiv på maktforhold mellom svart og hvit i en tidligere koloni. Hvordan ser for eksempel de som bor der på dem som kommer for å feriere ? Jeg synes boka ga meg mye å tenke på, både i forhold til hva likeverdighet er, og på det å være vestlig turist.
Boka er skrevet av Sara Johnsen, som også er filmregissør. Den er skrevet på norsk, selv om tittelen tyder på noe annet.

Boka i biblioteket

Anbefalt av Liv V.

1 kommentar:

Anonym sa...

Flott blogg! denne kommer jeg til å følge med på:-)