onsdag 10. desember 2008

En indisk reise

Det er spennende å lese historier fra andre land og virkeligheter, og jeg har plukket frem et knippe romaner fra India som jeg gjerne vil anbefale. Det er bøker som har gjort inntrykk og som huskes.

Kiran Desai. Guruen i guavalunden.
Hovedpersonen i denne historien er Sampath Chawla, en ung mann som vokser opp i en ganske spesiell familie. Han jobber på postkontoret, der han bl.a. tilbringer tiden med å lese andres post. Han greier ikke leve opp til familiens forventninger og krav, og en dag flykter han opp i et guavatre. Der får han snart rykte som en mann med overnaturlige evner (ikke minst på grunn av kunnskapen han skaffet seg i jobben på postkontoret) og folk begynner å valfarte til guavalunden. Dette er en utrolig morsom og humoristisk bok.



Anita Nair. Damekupeen.
Akhila er 45 år og ugift. Hun jobber på ligningskontoret og bor hos foreldrene sine, og deretter hos en bror med familie. En dag kjøper hun seg en enveisbillett på toget sørover. For noen år tilbake reiste kvinner i India i egne damekupeer, og på denne reisen sørover mot Kerala blir vi kjent med 6 ulike kvinner som forteller sine historier. Det er en fargerik, sensuell og duftende roman.



Amitav Ghosh. Tidevannslandet.
Piya og Kanai er begge på veg til Sundarbans i Bengalbukta, hun for å forske på de sjeldne elvedelfinene, han for å gjennomgå dokumenter fra en avdød onkel. I dette tidevannslandet, der skillet mellom hav, land og elv er i stadig forandring og bevegelse, møter den amerikanske forskeren og forleggeren fra Dehli en kultur som er svært ukjent for dem. En utrolig fascinerende roman fra et område jeg ikke ante noe om fra før. Dette har faktisk blitt en av mine favorittbøker!

Rohinton Mistry. Balansekunst.
Balansekunst er en roman som aldri glemmes! Handlingen foregår i Bombay, der enken Dina starter systue sammen med to fattige skreddere. I tillegg leier hun ut et rom i leligheten til en ung student. Med forskjellig status og kastetilhørighet har disse 4 menneskene en svært ulik bakgrunn, men de utvikler etter hvert et rørende og sterkt samhold. Det indiske samfunnet skildres rått, direkte og brutalt.




Salman Rushdie. Midnattsbarn.
Dette er den første store romanen om India som jeg leste. Tittelen henspeiler på de barna som ble født den første timen etter midnatt 15.august 1947, da India fikk sin selvstendighet. Hovedpersonen Saleem Aziz er ett av disse barna, og gjennom han oppleves Indias historie. På grunn av sitt fødselstidspunkt har han fått magiske evner, og dette er en veldig frodig, morsom og fantasifull historie.




Anbefalt av Unni

1 kommentar:

Liv sa...

"Balansekunst" er ein bøkene på mi 10 på topp-liste!