onsdag 17. mars 2010

Klagesang for Easterly

Det er ikke ofte det kommer skjønnlitteratur fra Zimbabwe oversatt til norsk. I høst kom novellesamlingen "Klagesang for Easterly" skrevet av Petina Gappah. I de tretten novellene får man et inntrykk av hvordan hverdagslivet er i Zimbabwe, landet som under Robert Mugabe har gått fra å være et av Afrikas mest velstående og moderne land, til å bli et diktatur i dyp økonomisk krise, plaget av høy arbeidsledighet, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.
Så skulle man tro at dette blir deprimerende lesning! Selv om man leser om hvordan folk strever for å få tak i mat og andre nødvendige ting, er boka preget av galgenhumor.

I en novelle møter vi familien som venter på sin døde sønn fra England slik at de kan begrave ham. I novellen "I hjertet av det gyldne triangel" møter vi den rike ministerfruen som så inderlig godt vet at hun kan byttes ut med den andre kvinnen i "det lille huset", slik hun selv byttet ut en annen.

I media hører vi som oftest om Zimbabwe når det er politiske opptøyer, men i denne novellesamlinga får vi små glimt av hverdagslivet i Zimbabwe. Til tross for den vanskelige situasjonen i landet fødes det barn, folk gifter seg og folk dør, med andre ord, livet går sin gang.

Har du lyst til å lese om mennesker som tross sitt vanskelige liv i et afrikansk diktur, lever et liv med sorger og gleder, kan jeg anbefale deg å lese denne boka. Du vil ikke glemme dem med det første!

Anbefalt av Kirsti

Boka i biblioteket

Ingen kommentarer: