onsdag 4. mars 2009

Et umulig valg!

Boka ”Sotnikaw” av den hviterussiske forfatteren Vasil Bykaw er ei bok som gjør sterkt inntrykk. Handlingen er lagt til den ukrainske fronten under andre verdenskrig. Her kjemper partisaner mot nazistene og deres lokale medløpere, polizeiene. Gjennom et iskaldt vinterdøgn følger vi de to offiserene, Sotnikaw og Rybak, som er på jakt etter mat til partisangruppa si. De kjemper seg fram i snø og kulde, de blir forfulgt og beskutt, men klarer å gjemme seg unna en stund. Til slutt blir de likevel tatt fange og får valget mellom å bli skutt eller å gå over til fienden og bli polizei. Hva skal de velge? Å dø med æren i behold, eller å redde livet ved å bli forræder? Prisen kan uansett bli høy - .

Boka er intens og hjerteskjærende. Jeg levde meg inn i de håpløse strabasene til partisanene og bet negler til tross for at jeg visste at de kom til å bli tatt. Spenningen i boka ligger både på det ytre og det indre plan. Hva vil de to hovedpersonene velge å gjøre? Er det i det hele tatt mulig å ta et ”rett” valg når man stilles i en så ekstrem situasjon?
Mens jeg leste hadde jeg hele tida i bakhodet at dette ikke er bare dikting. Krigen på Østfronten var brutal både for sivilbefolkningen og de som kjempet. Romanen gir et gløtt inn i denne brutale krigsvirkeligheten og viser noen av de lidelsene som folk ble utsatt for.
Vasil Bykaw (1924-2003) deltok selv i krigen som soldat i Den røde armé. Han viet sitt forfatterskap til å skildre det som i Sovjet ble kalt ”den store fedrelandskrigen”. Romanen Sotnikaw kom ut i 1970, men har først nå blitt oversatt til norsk.

Boka i biblioteket

Anbefalt av Liv V.

Ingen kommentarer: